Bekijk hieronder de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan gerust naar Marco of Olaf op marco@helping-heroes.nl of olaf@helping-heroes.nl 


Het YLA lijkt ons interessant, maar ons programma is dit seizoen al rond, kunnen we volgend seizoen meedoen?
Ja en nee, we hebben in deze pilot ruimte voor 300 deelnemers en als deze 300 plaatsen zijn vergeven zijn, kan het even duren voordat er een vervolg komt. Je zou kunnen overwegen om het MDT YLA te integreren met een bestaande activiteit. Neem contact met ons op als je hier vragen over hebt. 

Kan ik individueel / alleen meedoen aan het YLA?
Op dit moment helaas niet. YLA is een groepsgebonden proces, dus je neemt als groep deel. Deelname is mogelijk vanaf minimaal 6 personen en tot maximaal 20 personen per groep.  Heb jij een grotere groep, dan kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn, of de groep in meerdere projecten splitsen.  

We hebben elk jaar al een aantal vaste evenementen waar wij als Scoutingvereniging aan bijdragen, kunnen die onderdeel worden van het YLA?
Ja, YLA is maatwerk per vereniging, dat gaat zeker lukken. Wel is het van belang dat het eind project / evenement voldoet aan de MDT voorwaarden. Het project moet helpen talenten van de deelnemers te ontwikkelen, het moet de ontmoeting met mensen buiten de eigen bubbel/vereniging stimuleren en het moet een bijdrage leveren aan de maatschappij, een ander helpen. 

Onze vereniging heeft geen budget voor evenementen of trainingen, kost YLA veel geld?
Nee, deelname aan het YLA-programma is gratis. Voor de lokale Scoutingvereniging kan het juist geld opleveren voor de organisatie van het evenement.

Is YLA alleen voor explorers?
Het programma achter YLA is ontwikkeld door Scouting Nederland en Helping Heroes speciaal voor de leeftijdsgroep (14-19 jaar), maar ook voor andere leeftijdsgroepen en leiding hebben we MDT-projecten. Bel of app ons voor meer informatie. 

Binnen onze vereniging hebben we een laag aantal explorers, mogen we YLA samen met een andere Scoutingvereniging doen?
Jazeker mag dat. Het beste is wel om dan samen met een andere afdeling in de regio mee te doen, zodat ook opkomsten voor YLA gezamenlijk te organiseren zijn. Neem gerust contact op, dan kijken we naar de mogelijkheden.

80 uur dat klinkt veel, kan het ook met minder uren of verspreid over een langere tijd? 
Nee, 80 uur is een MDT-eis, net als de maximaal 6 maanden; dit zijn vaste waarden in elk MDT-traject dus ook voor de YLA. De voorwaarde is dat je als deelnemer tenminste 80 uur binnen een periode van maximaal 6 maanden aan je MDT besteedt. Dat zijn de uren van de opkomsten, maar ook activiteiten die je buiten de opkomsten doet. In praktijk merken we dat mensen soms tegen de hoeveelheid uur aan hikken, maar dat deze in werkelijkheid gemakkelijk gehaald worden. 

Als het goed bevalt, kunnen we MDT projecten dan vaker doen?
Ja, elke vereniging kan meerdere MDT projecten doen. Elke deelnemer mag echter maximaal 2 keer een MDT-traject doen. We hebben voor de YLA pilot echter maximaal 300 plaatsen beschikbaar dus als die op zijn, is het even afwachten wanneer er nieuwe plekken vrijkomen. 

Op de website wordt gesproken over een activiteitenbudget, hoe hoog is dat budget?
Dat hangt van veel factoren af, zoals de activiteiten, de hoeveelheid begeleiding en het aantal deelnemers. Als richtlijn kun je bij een groep tussen de 6 en 20 deelnemers denken aan een activiteitenbudget van € 1000,- tot € 2500,- voor het project. Financiën gaan via de penningmeester van de vereniging en de budgetten worden gezamenlijk met de leiding bepaald in het projectplan.

Mogen we als eindproject een kamp organiseren?
Ja en nee, de organisatie van een kamp mag, maar zorg er dan ook voor dat er tijdens het kamp een activiteit plaatsvindt voor de samenleving. Het eindevenement moet natuurlijk wel voldoen aan de MDT voorwaarden (talent ontwikkeling, ontmoetingen met mensen buiten de eigen bubbel én iets doen voor een ander/de samenleving).

Heb je nog andere vragen die we hier niet beantwoord hebben, dan staan de coördinatoren van YLA, Marco en Olaf  jou graag te woord. Mail, bel of app ons gerust! Hoe meer vragen, des te beter we jou en jouw collega leiding kunnen informeren over het YLA programma.

Coördinatoren Young Leaders Academy
Marco van de Kraats Olaf Dijkstra
e-mail: marco@helping-heroes.nl email: olaf@helping-heroes.nl
Tel./Whatsapp: 06-23977003 Tel./Whatsapp: 06-23965328